Pivovara 022 na Pivariumu – evo kako su nas predstavili

[[NOVA PIVOVARA]] Uz sva događanja oko Zagreba, pusta nova piva i ZCBW – Zagreb CRAFT BEER Week, lako je pomisliti da je i pivska scena centralizirana, ali to stvarno nije tako, i craft pivovare i piva niču malo pomalo posvuda. Nekima će možda biti tako i iznenađenje da je Šibenik dobio svoju već drugu pivovaru (i treće pivo ), ali, uz aktivnost kućnih pivara iz tog kraja… i nije neko iznenađenje…

 

Pivovara 022 je, poput repera istog imena, naravno, dobila ime po pozivnom broju svoje županije. Realno, znali ste to već, ali nije na odmet ponoviti. Smještena na Dubravskom putu, taman između Meteriza i Bilica, na tržište izlazi sa stilom poprilično nepoznatim u Hrvatskoj, ali profilom bliskim svima i logičnim za probijanje na tržište – california commonom.

Radi se o tipu piva koje je nastalo, pojednostavljeno, u Kaliforniji kad su se njemački pivari koji su došli tamo suočili s akutnim nedostatkom leda i nemogućnosti održavanja temperature koja pogoduje lager kvascima. Srećom, našli su soj koji tolerira i te više temperature i on je postao temelj pivarstva u danas možda i najjačoj pivskoj regiji na svijetu. U određenom periodu je stil gotovo i izumro, ali ga je očuvala velika pivovara Anchor, koju je tamo sedamdesetih legendarni Fritz Maytag spasio i proslavio, pa i danas, možete nabaviti možda njihov Steam Beer u nekim od specijaliziranih dućana. Što očekivati od takvog piva? Normalu, solidno čisto sladno tijelo, zahmeljenost “da se dobro osjeti” (dijeli spektar gorčine s APAma, ali ne ide tako daleko kao one), uz možda, mooožda lagani voćni dodir estera, koji ne smije biti prejak. Ukratko, malo hrabrije “svakodnevno” pivo koje bi se moglo svidjeti svima.

Prvijenac od 022, 1066 (jer nikad dosta brojeva), naravno, dobio je ime po godini u kojoj se prvi put spominje Šibenik. 5% alkohola ima, ali i dobrih 35 jedinica gorčine, kako i priliči stilu. Moći će se kušati već od iduće srijede, 6.12., na Adventura 2017 Šibenik (šibenskom adventu), a kad on završi, i drugdje. Tako da vam, zasad, ako baš jako želite odmah probati iljadušeešesticu, ne preostaje ništa drugo do putovanja u Šibenik.

Izvor: https://www.facebook.com/pivariumhr/

0 odgovora

Odgovori

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *